8 έξυπνοι τρόποι για να φροντίζεις μόνος σου τη γκαρνταρόμπα σου, χωρίς να χρειαστεί να επισκέπτεσαι για το παραμικρό το καθαριστήριο.
Κόπιασες να χτίσεις μια στιβαρή αντρική γκαρνταρόμπα, ξόδεψες χρόνο και χρήμα για να αποκτήσεις ρούχα και παπούτσια που όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν θα φύγουν ποτέ από τη μόδα. Κρίμα δεν είναι λοιπόν να παίζεις κορώνα – γράμματα τη ζωή τους, για την ακρίβεια την ανθεκτικότητά τους;

Για να σου λύσουμε τα χέρια και να σε γλιτώσουμε από την περιττή σπατάλη -καθαριστήριο, ψώνια- συγκεντρώσαμε οκτώ έξυπνους τρόπους για να φροντίζεις μόνος σου τη γκαρνταρόμπα σου και να τη σώζεις στο παραπέντε από μικροατυχήματα της καθημερινότητας, αλλά και από τη φθορά του χρόνου.

Απομάκρυνε το γάριασμα με ξυραφάκι

Υφάσματα, όπως το βαμβάκι και το μαλλί, τείνουν να γαριάζουν με το πέρασμα του χρόνου και να γεμίζουν κομπάκια. Ένας τρόπος για να δείχνει σαν καινούργιο το μάλλινο πουλόβερ σου είναι να ξυρίσεις προσεκτικά με ένα ξυραφάκι τους κόμπους.

Καταπολέμησε τα σημάδια που αφήνει το αποσμητικό με μωρομάντιλα
Θα έχεις παρατηρήσει ότι όταν βάζεις αποσμητικό στις μασχάλες και φοράς κατευθείαν τη μπλούζα σου, ειδικά αν είναι μαύρη ή σκουρόχρωμη, εμφανίζονται ξαφνικά λεκέδες, που αν δεν τους καθαρίσεις εκείνη τη στιγμή, την έβαψες. Την επόμενη φορά λοιπόν εφοδιάσου με μωρομάντιλα και μόλις δεις έναν τέτοιο λεκέ καθάρισέ τον απαλά, χωρίς επίμονο τρίψιμο.

Αφαίρεσε τους κίτρινους λεκέδες της μασχάλης

Προκαλούνται από τη χρήση του αποσμητικού και την έκκριση του ιδρώτα και εμφανίζονται στο σημείο της μασχάλης κυρίως σε λευκά πουκάμισα και μπλουζάκια. Η λύση βρίσκεται στο ακόλουθο hack: Σε ένα μικρό μπολ, ανακάτεψε 1 κουταλάκι του γλυκού υγρό σαπούνι πιάτων, 3 κουταλιές οξυζενέ και 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Τρίψε απαλά το μίγμα στο λεκέ με τα δάχτυλα σου, άφησέ το για μερικά λεπτά να δράσει και βάλε το ρούχο στο πλυντήριο.

Κάνε αδιάβροχα τα παπούτσια σου με κερί

Η αδιαβροχοποιήση των παπουτσιών μπορεί να σου φαίνεται δύσκολη υπόθεση, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι, αρκεί να γνωρίζεις το παρακάτω κόλπο με το κερί μέλισσας. Πρώτα, λιώνεις το μελισσοκέρι και το αφήνεις να κρυώσει, να πάρει δηλαδή θερμοκρασία δωματίου. Έπειτα, με τη βοήθεια μιας οδοντόβουρτσας αλοίφεις καλά τα παπούτσια. Τέλος, με ένα πιστολάκι μαλλιών σφραγίζεις το κερί.

Αφαίρεσε τους λεκέδες λαδιού με ταλκ...
Ρίχνεις πάνω στο λεκέ μία γενναία ποσότητα ταλκ -πούδρα για μωρά- και το αφήνεις να δράσει για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, τινάζεις το ρούχο και με μία οδοντόβουρτσα τρίβεις απαλά για μερικά δευτερόλεπτα όση ποσότητα πούδρας έχει μείνει πάνω στο λεκέ. Η αμέσως επόμενη κίνησή σου είναι να βάλεις το ρούχο στο πλυντήριο.

... Και τους λεκέδες κόκκινου κρασιού με λευκό κρασί
Μαζί με εκείνους του λαδιού είναι από τους πιο δύσκολους και επίμονους λεκέδες. Πώς θα τον αφαιρέσεις εύκολα χωρίς ιδιαίτερο παίδεμα; Ρίξε λίγο λευκό κρασί στον λεκέ και αφού το αφήσεις να δράσει για μερικά λεπτά, βάλ'το κατευθείαν στο πλυντήριο.

Απέτρεψε το ξέβαμμα των ρούχων στο πλυντήριο με αλάτι

Είναι φυσικό και επόμενο ένα κόκκινο t-shirt μετά από μερικούς μήνες και αρκετά πλυσίματα να αρχίζει σταδιακά να χάνει το έντονο χρώμα του και να καταλήγει θαμπό και ξεθωριασμένο. Για να προστατεύσεις τα χρωματιστά σου ρούχα, ρίξε μέσα στον κάδο του πλυντηρίου μερικές κουταλιές αλάτι και εκτέλεσε ένα πρόγραμμα με κρύο νερό. Το αλάτι θα εμποδίσει το σαπούνι να κολλήσει στις ίνες, επιτρέποντάς στα ρούχα να ακτινοβολούν.

Διατήρησε τα λευκά ρούχα για πάντα λευκά με λεμόνι
Ενώ τα χρωματιστά ρούχα χάνουν με τα πλυσίματα την ένταση του χρώματός τους, τα λευκά πάλι κιτρινίζουν. Προκειμένου να το αποφύγεις, την επόμενη φορά που θα βάλεις λευκά είδη και ρούχα στο πλυντήριο, φρόντισε να χρησιμοποιήσεις ένα απορρυπαντικό με λευκαντικές ιδιότητες τις οποίες θα ενισχύσεις, προσθέτοντας στην θήκη του από ¼ έως ½ του φλιτζανιού φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι. Άφησε το πλυντήριο να κάνει την πλύση κανονικά σε ζεστό νερό και δες τα κιτρινισμένα λευκά σου να αστράφτουν ξανά.
 
Top