Είναι εύκολη η αφαίρεση ενός τατουάζ;
Τα τελευταία χρόνια τα τατουάζ έχουν γίνει μόδα κυρίως στις νεαρές ηλικίες. Όμως, σύμφωνα με μελέτες, περίπου τα μισά άτομα που κάνουν τατουάζ, αργότερα το μετανιώνουν και θέλουν να το αφαιρέσουν, είτε γιατί θέλουν να το αντικαταστήσουν ή γιατί δεν επιθυμούν να έχουν πια τατουάζ στο σώματος. Οι λόγοι αφαίρεσης τατουάζ μπορεί να είναι επαγγελματικοί, προσωπικοί, αισθητικοί και κοινωνικοί. Ορισμένες φορές μάλιστα η αφαίρεση είναι απαραίτητη αν υπάρχει αλλεργική αντίδραση του οργανισμού στο μελάνι που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του τατουάζ.
Πως γίνεται η αφαίρεση ενός τατουάζ
Υπάρχουν δύο μέθοδοι που κυρίως χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση ενός τατουάζ:
• Η χειρουργική αφαίρεση
• Το laser
Η χειρουργική αφαίρεση εφαρμόζεται κυρίως σε μικρά τατουάζ και σε σημεία που η αφάιρεση δέρματος δεν θα επηρεάσει λειτουργικά τον οργανισμό. Γίνεται με αφαίρεση του τμήματος του δέρματος. Το τατουάζ αφαιρείται εξ΄ ολοκλήρου με διαδικασία τοπικής αναισθησίας, αλλά θα μείνει μια ουλή ανάλογη του μεγέθους του τατουάζ.
Η αφαίρεση τατουάζ με λέιζερ είναι μια συχνά επιλεγόμενη διαδικασία για αυτές τις περιπτώσεις, όπου το είδος του τατουάζ το επιτρέπει. Το λέιζερ έχει τη δυνατότητα να διασπά το μελάνι σε μικρά μόρια που στη συνέχεια αποβάλλονται από τον ανθρώπινο οργανισμό μέσω των λεγόμενων μακροφάγων κυττάρων. Η αφαίρεση του τατουάζ γίνεται σταδιακά σε επαναλαμβανόμενες συνεδρίες με τη χρήση του εξειδικευμένου laser. Η αφαίρεση με λέιζερ δεν είναι διαδικασία της μίας φοράς και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδος τατουάζ, καθόσον εξαρτάται κυρίως από το χρώμα που αυτό έχει γίνει.
Πότε δεν μπορεί να αφαιρεθεί με λέιζερ ένα τατουάζ?
Το λέιζερ δεν αντιδρά το ίδιο σε όλα τα χρώματα. Ενδείκνυται για τις περιπτώσεις που έγινε με μαύρο χρώμα. Στους άλλους διάφορους χρωματισμούς δεν έχει πάντα καλό αποτέλεσμα. Σε χρώματα όπως το κίτρινο ή το κόκκινο είναι πρακτικώς αναποτελεσματικό. Εξάλλου, σύμφωνα με μελέτες, και το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά το αποτέλεσμα.
Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου αφαίρεσης τατουάζ γίνεται μόνο από έμπειρο πλαστικό χειρουργό. Ανάλογα με το μέγεθος, το χρώμα και την ελαστικότητα του δέρματος θα πρέπει να γίνει και η επιλογή της καλύτερης μεθόδου για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Είναι αναγκαίο πριν κάνει κάποιος ή κάποια μια τέτοια “μόνιμη παρέμβαση” στο δέρμα του, να σκεφτεί πόσο πολύ το θέλει, να φανταστεί το αισθητικό αποτέλεσμα πριν το πραγματοποιήσει, να σκεφτεί τις αλλαγές που σε κάθε άνθρωπο μπορεί να επέλθουν σε αισθητικό, επαγγελματικό, κοινωνικό και προσωπικό πεδίο και να είναι ενημερωμένος σωστά για τις δυνατότητες ή μη αφαίρεσης του τατουάζ.

Πηγή: http://ift.tt/2sl741h
Αθανάσιος Χριστόπουλος
Πλαστικός Χειρουργός
Μουσών 1 – 11524 Αθήνα
τηλ. 210-6985678
email: info[at]a-a.gr

 
Top