Έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που λίγο πολύ όλοι γνωρίζαμε και είχαμε ήδη ζήσει: Οι εγκέφαλοι των πατεράδων αντιδρούν διαφορετικά στις κόρες και τους γιους!

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο American Psychological Association, οι πατέρες είναι πολύ πιο προσεκτικοί με τις ανάγκες των κοριτσιών παρά με των αγοριών.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της μελέτης, οι πατέρας κλήθηκαν ν’ ασχοληθούν με κάποιο παιχνίδι με τα παιδιά τους. Οι πατέρες των νεαρών αγοριών ασχολήθηκαν με το πιο γρήγορο παιχνίδι και χρησιμοποίησαν περισσότερες γλωσσικές δεξιότητες, ενώ οι πατέρες των κοριτσιών χρησιμοποίησαν πιο αναλυτική γλώσσα.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε πως όταν ένα κοριτσάκι φωνάξει «μπαμπά», ο μπαμπάς του ανταποκρίνεται πολύ γρηγορότερα απ’ ό,τι κάνει ο πατέρας ενός αγοριού!



Η ερευνήτρια Jennifer Mascaro σχολιάζει σχετικά: «Πρέπει να γνωρίζουμε πώς οι ασυνείδητες έννοιες του φύλου μπορούν να παίξουν ρόλο στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά».

Η έρευνα έδειξε ότι οι διαφορετικοί τρόποι που αντιμετωπίζουν οι πατέρες τους γιους ή τις κόρες μπορούν να επηρεαστούν από διαφορετικές αντιδράσεις του εγκεφάλου τους. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Emory και του Πανεπιστημίου της Αριζόνα πήραν τη μελέτη τους έξω από το εργαστήριο και πήραν δείγμα από καταστάσεις της πραγματικής ζωής.



Στις καθημερινές αλληλεπιδράσεις, οι πατέρες των κοριτσιών χρησιμοποίησαν περισσότερες λέξεις για να μιλήσουν για το σώμα του παιδιού (κοιλιά, πόδι και στομάχι) σε σχέση με τους πατέρες των γιων.

Εάν οι πατέρες είναι πιο προσεκτικοί με τις κόρες και ανοιχτοί για να εκφράσουν συναισθήματα, αυτό μπορεί να βοηθήσει τα κορίτσια να αναπτύξουν περισσότερη ενσυναίσθηση από τα αγόρια. Οι πατέρες των γιων θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την ίδια προσέγγιση, δήλωσε η Mascaro.
 
Top