Υπάρχουν φορές που μπαίνετε στο Ίντερνετ για να βρείτε μια πληροφορία και ...ξεχνάτε να βγείτε; Πολλοί εργαζόμενοι αναφέρουν ότι το Ίντερνετ μπορεί να τους κάνει να χάσουν πολύτιμο παραγωγικό χρόνο. Η καλή χρήση του Διαδικτύου ωστόσο, μπορεί να γίνει το «κλειδί» για την καλύτερη διαχείριση του χρόνου σας και να σας βοηθήσει να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας. Το βασικότερο είναι όταν μπαίνετε στο Ίντερνετ να μην χάνετε τον έλεγχο.
Παρακάτω σας δίνουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές:
*Χρησιμοποιήστε σελιδοδείκτες (bookmarks) στις σελίδες που σας ενδιαφέρουν ή σας είναι χρήσιμες, για να μπορείτε εύκολα να τις ξαναβρείτε.
* Μην ξεκινάτε τις αναζητήσεις σας, χρησιμοποιώντας πολύ γενικές λέξεις – κλειδιά. «Οι μηχανές αναζήτησης είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο για να βρεις την πληροφορία που θέλεις, αρκεί να ξέρεις να τις χρησιμοποιείς. Σε διαφορετική περίπτωση, θα καταλήξεις να έχεις απέναντί σου χιλιάδες ή εκατομμύρια αναφορές. Το τρικ είναι να περιορίσεις την έρευνά σου, ακριβώς στο στοιχείο που ψάχνεις», αναφέρει χαρακτηριστικά το site της ΝASA. Χρησιμοποιείστε εισαγωγικά και την επιλογή «advanced search» για να αναζητήσετε συγκεκριμένες φράσεις, κι όχι λέξεις.
* Mη «φοβάστε» τους τελεστές boolean (AND, OR, NOT) που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στις μηχανές αναζήτησης. Με τη χρήση τους μπορείτε να κάνετε τις αναζητήσεις σας πιο συγκεκριμένες.
*Χρησιμοποιήστε μηχανές μετα-αναζήτησης (π.χ. MetaCrawler). Σε αντίθεση με τις απλές μηχανές αναζήτησης, οι οποίες χρησιμοποιούν έναν spider για να συγκεντρώσουν μια δική τους βάση δεδομένων, οι μεταμηχανές αντλούν τα αποτελέσματά τους από τα ευρετήρια άλλων μηχανών αναζήτησης.
*αν δεν βρείτε αυτό που ψάχνετε χρησιμοποιώντας μια συγκεκριμένη αναζήτηση, δικομάστε και με μια άλλη. Διαφορετικές μηχανές ψάχνουν με διαφορετικό τρόπο, σε διαφορετικές σελίδες. Επίσης τα αποτελέσματα διαφέρουν, επειδή εξαρτώνται και από τις διαφημίσεις. Σε εκείνη την περίπτωση, η μηχανή αναζήτησης οδηγεί το χρήστη, αντί να οδηγεί εκείνος τη μηχανή.
* Πέρα από τις μηχανές και τις μεταμηχανές, υπάρχουν κι άλλες πηγές για να βρει κανείς κάτι, ειδησεογραφικά πρακτορεία, ιντερνετικές υπεραγορές, on-line εφημερίδες.
*αποφύγετε την εμπλοκή σας σε διαδικτυακούς διαλόγους (π.χ.εφαρμογές τύπου messenger). Ο χρόνος θα αρχίσει να περνά χωρίς να το καταλάβετε και οι δουλειές σας θα μείνουν πίσω.
*κρατήστε κλειστό το e-mail και τσεκάρετέ το δυο-τρεις φορές στη διάρκεια της ημέρας. Όταν έχετε το Outlook ανοιχτό, το παραθυράκι που θα εμφανίζεται κάθε τόσο δεξιά της οθόνης θα σας προκαλεί να κάνετε κλικ πάνω του.
* Χρησιμοποιήστε τις βοήθειες των προγραμμάτων. Ειδικά στις μηχανές αναζήτησης που έχουν σύνθετες υπηρεσίες, ένα how to είναι το «κλειδί» για την καλή χρήση τους.
stogiatro.gr
 
Top