Πολλές φορές, ιδίως όταν βρέχει, απλώνουμε τα ρούχα μέσα στο σπίτι προκειμένου να στεγνώσουν. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ότι αυτή η «συνήθεια» εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.

Το στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι συμβάλλει στην δυνητική ανάπτυξη ακάρεων μούχλας και σκόνης, τα οποία επιβαρύνουν την υγεία μας και μπορούν να αυξήσουν τα συμπτώματα του άσθματος.

Ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας δήλωσε:
«Από άποψη υγείας πολλοί βιολογικοί παράγοντες εντοπίζονται σε εσωτερικούς χώρους και συνήθως ευδοκιμούν σε ένα περιβάλλον με υγρασία και ανεπαρκή αερισμό. Έχει διαπιστωθεί πως η υγρασία εντείνει τον κίνδυνο άσθματος και αναπνευστικών συμπτωμάτων. Υπάρχουν και άλλες μελέτες που δείχνουν πως η εισπνοή σπόρων μυκήτων συνδέεται με την ευαισθησία σε αλλεργίες και το άσθμα.
Τον χειμώνα όλοι μπαίνουν στο σπίτι συνήθως με βρεγμένα παλτό. Ειδικά αν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε μικρή κατοικία. Και προσθέστε τα ντους και τον ατμό από το μαγείρεμα. Αν ένα σπίτι δεν είναι σωστά αεριζόμενο, η υγρασία συσσωρεύεται στο εσωτερικό του και θα συμπυκνωθεί στα παράθυρα και στους τοίχους».

Όταν μαγειρεύεις να θυμάσαι να ανοίγεις τον απορροφητήρα και να μην στεγνώνεις τα ρούχα σου μέσα στο σπίτι.

Οι ερευνητές θέλουν να δημιουργηθούν ειδικοί χώροι στεγνώματος σε κάθε σπίτι. Αλλιώς, θα πρέπει τουλάχιστον το στέγνωμα να γίνεται σε ένα δωμάτιο με κλειστή την πόρτα προς το υπόλοιπο σπίτι και ανοιχτό το παράθυρο προς τα έξω.

Όλα συμβάλουν με τον δικό τους τρόπο.

Photo: iStocknew

ipop.gr
 
Top