Επιστήμονες για λογαριασμό του Ταξιδιωτικού Ασφαλιστικού Κλάδου των Βρετανικών Ταχυδρομείων, διαπίστωσαν χρειαζόμαστε άδεια κάθε 62 μέρες. Όπως έδειξε η έρευνα, οι εργαζόμενοι είναι πλέον τόσο στρεσαρισμένοι και δουλεύουν τόσο εντατικά (εξαιτίας κυρίως της οικονομικής κρίσης που οδηγεί σε μειώσεις προσωπικού), ώστε πρέπει να παίρνουν λίγες μέρες άδεια κάθε 62 μέρες.

Σε διαφορετική περίπτωση, η σωματική και ψυχική κόπωση τους οδηγεί σε λάθη και μακροπρόθεσμα μπορεί να υπονομεύσει την υγεία τους. Όπως έδειξε πάντως η έρευνα, το 44% των ερωτηθέντων εργάζονται ασταμάτητα επί τουλάχιστον έξι μήνες, ενώ ο μέσος εργαζόμενος δεν παίρνει καμία άδεια πριν από το Πάσχα. Οι ειδικοί λένε πως οι μειώσεις προσωπικού έχουν αυξήσει κατακόρυφα το εργασιακό στρες, αλλά αυτό έχει βαρύ τίμημα.

«Οι μειώσεις προσωπικού έχουν ελαττώσει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, αλλά το προσωπικό που έχει απομείνει δουλεύει πιο πολύ και πιο σκληρά», λέει ο δρ Κάρι Κούπερ, καθηγητής Οργανωτικής Ψυχολογίας & Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ. «Οι εργαζόμενοι πρέπει να παίρνουν λίγες μέρες άδεια κάθε δύο μήνες, ειδάλλως κινδυνεύουν από επαγγελματική εξάντληση (burn out)», προειδοποιεί. «Αυτή εκδηλώνεται με οξυθυμία, δυσκολίες στον ύπνο, συχνές λοιμώξεις εξαιτίας αδυναμίας του ανοσοποιητικού συστήματος και, βεβαίως, ολοένα περισσότερα λάθη στην δουλειά».

Τέλος, όπως διαπιστώθηκε, το 52% των εργαζομένων αισθάνονται «πλήρως ανανεωμένοι» έπειτα από 2 μέρες άδεια, αλλά το 7% χρειάζονται μία ολόκληρη εβδομάδα για να συνέλθουν.
 rizopoulospost.com
 
Top