Οι Κινέζοι αρχαιολόγοι πανηγυρίζουν για την σπουδαία ανακάλυψη

ενός τεράστιου ηλιακού βωμού στην επαρχία Ξινγκιάνγκ της Κίνας.

Πρόκειται για έναν βωμό της Εποχής του Χαλκού αφιερωμένο στη λατρεία του ήλιου, ο οποίος είχε ανακαλυφθεί για πρώτη φορά το 1993, αλλά οι συστηματικές ανασκαφές ξεκίνησαν μόλις τα τέλη του περασμένου έτους. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν τώρα ότι η δομή του εν λόγω βωμού έχει εντυπωσιακές ομοιότητες με αντίστοιχους βωμούς που βρισκονται πολύ πιο δυτικά της Κίνας, στις ευρασιατικές πεδιάδες.

Οι ηλιακοί βωμοί εικάζεται ότι χτίστηκαν από τις νομαδικές φυλές που περιπλανούνταν στην απέραντη στέπα της Ευρασίας, ωστόσο, είναι πρώτος ηλιακός βωμός που ανακαλύφθηκε στην Άπω Ανατολή.

Ο Λιού Τσουάνμιγκ, ένας από τους αρχαιολόγους που εργάζεται στις ανασκαφές και ερευνεί τις αρχαιότητες της περιοχής, δηλώνει ότι η ανακάλυψη αποδεικνύει ότι ο αρχαίος πολιτισμός της Ξινγκιάνγκ παρουσιάζει εντυπωσιακές ομοιότητες με τους πολιτισμούς άλλων περιοχών της Κεντρικής Ασίας.

"Αυτή η ανακάλυψη επιβεβαιώνει ότι η κουλτούρα των κεντρικών πεδιάδων έφτασε στους πρόποδες των ορεινών όγκων Τιαν Σαν, στην πεδιάδα του Μπαγιανμπουλάκ, επεκτείνοντας με αυτόν τον τρόπο τον δρόμο του μεταξιού μέχρι τη ραχοκοκκαλιά της χώρας", δήλωσε ο Λιού Τσουάνμιγκ.


Ο βωμός είναι χτισμένος από κυκλικά στρώματα λίθινων πλακών και λάσπης και αποτελείται από τρία διαφορετικά στρώματα πέτρας. Ο εξωτερικός δακτύλιος έχει διάμετρο μεγαλύτερη των 100 μ. Παρά το γεγονός ότι το μνημείο είναι παλαιότερο των 3.000 ετών, η κύρια δομή φέρεται να είναι άθικτη και πολύ καλά διατηρημένη.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι κτήτορες του βωμού μετέφεραν τις πέτρες από μεγάλες αποστάσεις.



el.gr
 
Top