Ένα μικρό διάλειμμα από το πρόβλημα που ακούει στο όνομα "Ελλάδα" αλλά και όλα τα διεθνή οικονομικά προβλήματα θα απολαύσει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ θα παραβρεθεί στον περίφημο Χορό της Κρατικής Όπερας της Βιέννης. Και μάλιστα ως υψηλή προσκεκλημένη του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ.
Στο μοναδικού κάλλους κτίριο της Κρατικής Όπερας, όπου πραγματοποιείται αύριο βράδυ ο αποκαλούμενος "χορός των χορών" που φέτος γιορτάζει την 61η διοργάνωσή του μεταπολεμικά, είναι σίγουρο πως την Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα απασχολούν ούτε τα θέματα της γερμανικής προεδρίας στην Ομάδα των G20, ούτε και η ελληνική κρίση, που φέρεται ότι βρίσκονται στο επίκεντρο των σημερινών συνομιλιών της με τη Γερμανίδα καγκελάριο.
Αντ΄ αυτού, στην πανδαισία με τους πάνω από 5.500 επισκέπτες του κοσμοπολίτικου αυτού γεγονότος της χρονιάς υπό τους ήχους της μουσικής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης, η επικεφαλής του ΔΝΤ θα έχει προφανώς ανταλλαγές χειραψιών και φιλοφρονήσεων με μία σειρά προσωπικοτήτων και παραγόντων της πολιτικής, της οικονομίας, της διπλωματίας και του πολιτισμού, με κορυφαίους τον νέο ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της, Κρίστιαν Κερν.
Είναι η πρώτη φορά, που ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο νικητής του επαναληπτικού γύρου των προεδρικών εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου,στις οποίες είχε επικρατήσει επί του υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, θα παρευρεθεί στον Χορό της Όπερας.
Για τον Κρίστιαν Κερν είναι η πρώτη φορά που θα παρευρεθεί στον χορό επίσημα ως καγκελάριος -- μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στα μέσα του περασμένου Μαίου -- καθώς στο παρελθόν είχε βρεθεί εκεί υπό την τότε ιδιότητα του, του γενικού διευθυντή των Αυστριακών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων.
Ο Χορός της Όπερας της Βιέννης αποτελεί το επιστέγασμα κάθε αποκριάτικης περιόδου με τις χοροεσπερίδες στην αυστριακή πρωτεύουσα να ξεπερνούν εφέτος τις 450 και να διοργανώνονται στα δεκάδες ξακουστά και ιστορικά βιεννέζικα ανάκτορα και μέγαρα, συγκεντρώνοντας σχεδόν μισό εκατομμύριο επισκέπτες και αποφέροντας, σε έμμεσα ή άμεσα έσοδα, πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ στη βιεννέζικη οικονομία.
Ο χορός συνοδεύεται από την Ορχήστρα της Κρατικής Όπερας Βιέννης, την οποία θα διευθύνει αύριο η διάσημη Ιταλίδα αρχιμουσικός Σπεράντζα Σκαπούτσι και η οποία απαρτίζεται από μέλη της φημισμένης Φιλαρμονικής της Βιέννης, συμμετέχοντας με τον τρόπο αυτό στο θεωρούμενο ως δεύτερο εθνικό πολιτιστικό γεγονός για την Αυστρία.
Το πρώτο είναι βέβαια η παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης την οποία παρουσιάζει ανέκαθεν από την καθιέρωσή της η βιεννέζικη Φιλαρμονική στο Μέγαρο Μουσικής, δωρεά του μεγάλου Ελληνα ευεργέτη και μαικήνα των Τεχνών Νικόλαου Δούμπα.
Πέρα από την αίγλη του, ως κοσμοπολίτικο γεγονός της χρονιάς σε διεθνή κλίμακα, ο Χορός της Κρατικής Όπερας, που το μεγαλύτερο μέρος του μεταδίδεται απ΄ ευθείας από τη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση και από μια σειρά τηλεοπτικών δικτύων του εξωτερικού, προσφέρεται και ως τόπος κορυφαίων συναντήσεων σε πολιτικό, οικονομικό, διπλωματικό και καλλιτεχνικό επίπεδο.
Η έναρξη του Χορού θα γίνει αύριο με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Αυστρίας και του Ύμνου της Ευρώπης και την παραδοσιακή είσοδο και τα πρώτα βαλς από τα 144 ζεύγη νέων, των "ντεμπιουτάντ", ενώ θα ακολουθήσει η ερμηνεία αποσπασμάτων από έργα των Ζορζ Μπιζέ και Φραντς Λέχαρ από τον κορυφαίο τενόρο Γιόνας Κάουφμαν. Στη συνέχεια θα εμφανιστεί το Μπαλέτο της Όπερας, για να ανοίξει κατόπιν ο χορός για τους άλλους πάνω από 5.500, επώνυμους και μη, επισκέπτες, στην κεντρική και στις παράπλευρες αίθουσες της Όπερας.
Από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Χορός της Κρατικής Όπερας Βιέννης, που οι ρίζες του ανάγονται στο 1877, έχει ανακηρυχθεί "η καλύτερη χοροεσπερίδα σε παγκόσμιο επίπεδο", καθώς, όπως τα ίδια τονίζουν, συνοδεύεται από την "καλύτερη ορχήστρα", χορεύει σε αυτόν το "καλύτερο μπαλέτο", και όλα αυτά στην "πιο όμορφη αίθουσα χορού στον κόσμο", λόγοι αρκετοί για να του προσδοθεί και ο τίτλος "ο επίσημος κρατικός χορός της Αυστρίας".
Μιμητές στο εξωτερικό, ο Χορός της Κρατικής Όπερας έχει βρει κατά το παρελθόν στην Αθήνα, τη Νέα Υόρκη, τη Μόσχα, την Πράγα και τη Δρέσδη, όπου τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται ο αντίστοιχος Χορός της Όπερας.