Ελπίδες ότι οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή, θα μπορέσουν να ξεμπλοκάρουν τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και να οδηγήσουν σε μια «ενδιάμεση» συμφωνία με την οποία θα λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της ρευστότητας, έχει η κυβέρνηση. Το πολυνομοσχέδιο επρόκειτο να συζητηθεί από σήμερα στις συνεδριάσεις του Brussels Group, το οποίο συνεδριάζει στη Βελγική πρωτεύουσα, αλλά όπως έγινε γνωστό αργότερα δεν θα κατατεθεί ακόμη στην ομάδα των Βρυξελλών. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η «ενδιάμεση» συμφωνία να κλείσει μέχρι και τις 9 Μαΐου, πριν δηλαδή από το Eurogroup της 9ης Μαΐου.
Επικεφαλής της πολυμελούς ελληνικής αποστολής είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος για τα τυχόν προβλήματα που θα προκύπτουν θα απευθύνεται στον συντονιστή της διαπραγμάτευσης, αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο. Από την άλλη πλευρά, επικεφαλής των αντιπροσωπειών των θεσμών παραμένουν οι Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ).
«Πάμε για minimum συμφωνία» λέει ο Γ. Δραγασάκης
Ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης είναι οι δηλώσεις που έκανε το πρωί της Τετάρτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος είπε ότι «τώρα πάμε σε μία minimum συμφωνία, με ενέργειες που μπορούν να πραγματοποιηθούν άμεσα», προσδιορίζοντας χρονικά τη συμφωνία αυτή για τις πρώτες ημέρες του Μαΐου. Ο κ. Δραγασάκης απέδωσε την καθυστέρηση στην μετατόπιση των εταίρων από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και τόνισε ότι σε περίπτωση αδιεξόδου, υπάρχει η λύση προσφυγής στο λαό. Στις δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για μηχανισμό ασφυξίας, ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση, και χαρακτήρισε μεροληπτική και σκόπιμη τη στάση της ΕΚΤ. «Εκτός των δικών μας διλημμάτων και οι εταίροι πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν Ευρώπη προτεκτοράτου», είπε και επισήμανε ότι προέχουν οι ανάγκες των πολλών.
Πάντως και ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε σε πιθανότητα δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι αν η κυβέρνηση βρεθεί σε αδιέξοδο, υπάρχει η λύση προσφυγής στο λαό. «Σήμερα επιδιώκουμε μία συμφωνία-λύση. Δεν αρκεί όμως 'οποιαδήποτε λύση'. Πρέπει η λύση να είναι βιώσιμη. Κλείνοντας η ενδιάμεση συμφωνία θα ανοίξει η μακρόπνοη συζήτηση για το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη», είπε και πρόσθεσε ότι «η ενδιάμεση συμφωνία οικοδομείται σε έναν ενδιάμεσο χώρο που ήδη έχει οριοθετηθεί στη βάση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου. Τώρα πάμε σε μία minimum συμφωνία, ας την πούμε έτσι, με ενέργειες που μπορούν να πραγματοποιηθούν άμεσα. Αγωνιζόμαστε για συμφωνία που θα δώσει άμεση λύση στο ταμειακό έλλειμμα της χώρας, το οποίο δεν δημιουργήσαμε αλλά παραλάβαμε».
Τέλος, αναφερόμενος στον «ανασχηματισμό» στην ομάδα διαπραγμάτευσης, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «ο ανασχεδιασμός στη διαπραγματευτική ομάδα είναι απόρροια της εμπειρίας που αποκτήσαμε όλο αυτό το διάστημα».