ΙΤΑΛΙΔΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΡΙΑ ΜΟΔΑΣ


Η ιταλίδα σχεδιάστρια μόδας Λάουρα Μπιατζότι πέθανε τις πρώτες πρωινές ώρες  χθες στη Ρώμη, σε ηλικία 73 χρόνων, από ανακοπή καρδιάς. ....

Η Μπιατζόλι είχε υποστεί βαρύτατο εγκεφαλικό, με συνέπεια ο εγκέφαλός της να πληγεί ανεπανόρθωτα και ήδη από χθες βράδυ οι γιατροί έκαναν λόγο για «εγκεφαλικό θάνατο».

Η Λάουρα Μπιατζότι, γνωστή ως «βασίλισσα του Κασμίρ» όπως την αποκαλούσαν οι New York Times, υπήρξε πρωτοπόρος στη εξαγωγή των ιταλικών ρούχων σε μακρινές αγορές όπως η Κίνα (με το ντεφιλέ που παρουσίασε το 1988) και στην πρώην Σοβιετική Ένωση (το 1995).


«Η μόδα θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο στην αλλαγή της κοινωνία»

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2015 για τα πενήντα χρόνια της καριέρας της, δήλωνε ότι η μόδα θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο στην αλλαγή της κοινωνίας. «Όταν βρέθηκα στην Κίνα το 1988, διαπίστωσα ότι έπειτα από τόσα χρόνια στη διάρκεια των οποίων η μόδα ήταν ίδια και τυποποιημένη για τους άνδρες και τις γυναίκες, όλοι επιθυμούσαν να εκφράσουν τη δική τους προσωπικότητα», τόνιζε στην οικονομική ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore».



Στην ίδια συνέντευξη δήλωνε επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια η μόδα βρισκόταν σε ανοδική πορεία «χάρη στο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία επιτάχυναν όλες τις διαδικασίες επικοινωνίας και δημιουργικότητας».

Παράλληλα έκρινε ότι είναι απαραίτητος ο «χρόνος» και «η αξιοπιστία» για την εξασφάλιση της «ποιότητας της παραγωγής, κυρίως των χειροποίητων προϊόντων και της μετάδοσης της γνώσης από τη μια γενιά στην άλλη» .



Το 1972 παρουσιάζει την πρωτη της κολεξιόν 

Ξεκίνησε την καριέρα της το 1965 δουλεύοντας στο πλευρό της μητέρας της Ντέλια, η οποία μόλις είχε ανοίξει ένα ατελιέ στη Ρώμη και είχε σχεδιάσει τις στολές του ιπτάμενου προσωπικού της αεροπορικής εταιρίας Alitalia.



Η νεαρή Λάουρα στην αρχή έκανε διανομή ενδυμάτων μεγάλων ονομάτων της υψηλής ραπτικής πριν παρουσιάσει την πρώτη της κολεξιόν «Laura Baggiotti» το 1972 στη Φλωρεντία.



φωτογραφίες: laurabiagiotti.it

Μαζί με μια ομάδα άλλων σχεδιαστών, όπως οι Τζιανφράνκο Φερέ και Οτάβιο Μισόνι, αποφασίζουν να μεταφέρουν το κέντρο της ιταλικής μόδας από τη Φλωρεντία στο Μιλάνο.

Από το 1980 ζούσε και εργαζόταν σε έναν πύργο του 11ου αιώνα στα περίχωρα της Ρώμης που είχε αναπαλαιώσει μαζί με τον σύζυγό της Τζιάνι, ο οποίος πέθανε το 1996. 





Η κόρη της Λαβίνια, τρίτη γενιά, είναι αντιπρόεδρος του οίκου Μπιατζότι.

Η Λάουρα Μπιατζότι, επίσης γνωστή στη χώρα της για την υποστήριξή της στις τέχνες, προσέφερε χορηγίες για την αποκατάσταση πολλών ιστορικών ιταλικών κτιρίων.



Κάθε χρόνο ο όμιλος Μπιατζότι παρουσιάζει πάνω από 70 συλλογές ρούχων και αξεσουάρ.



Ο οίκος, ο οποίος δηλώνει ότι χρησιμοποιεί 50.000 κιλά κασμίρ ετησίως, έχει ισχυρή παρουσία και στη αρωματοποιία.


(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
 
Top