Όλα αρχίζουν από το μηδέν στο τηλεοπτικό πεδίο καθώς η διευρυμένη Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικράτειας αποφάσισε με πλειοψηφία...
14 υπέρ έναντι 11 κατά να κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.
"Πρόκειται για μία απόφαση που δίνει καθαρές λύσεις χωρίς αστερίσκους, όλα αρχίζουν από το μηδέν" τόνιζε μετά το τέλος της πέμπτης διάσκεψης ανώτατη πηγή του Συμβουλίου της Επικράτειας.
Η κρίση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποτελεί ένα ηχηρό ράπισμα στην Κυβερνητική πολιτική που ακολουθήθηκε στο θέμα της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών καθώς όπως όλα δείχνουν η επιλογή να παρακαμφθεί το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβουλίου από τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών σκόνταψε πανηγυρικά στο "σκόπελο" του Συμβουλίου της Επικρατείας!
Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοψηφία των συμβούλων επικράτειας οι οποίοι συμμετέχουν στην κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη- την πέμπτη κατά σειρά διαμόρφώσαν άποψη υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου 4339/2015 τον οποίο θεσμοθέτησε ο υπουργός Επικράτειας Νίκος Παππάς.Δικαστικές πηγές ανέφεραν πως ο Νόμος 4339/2015 προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ.
Μετά την ολοκλήρωση της εξάωρης διάσκεψης κατά την έξοδό του από το κτίριο του ΣτΕ ο πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου, Νικόλαος Σακελλαρίου, δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση. "Δεν μπορω να κανω απολυτως καμία δήλωση.
Η διάσκεψη ειναι μυστική" ανέφερε χαρακτηριστικά.Το μόνο σίγουρο είναι πλέον μετά από αυτήν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν υπάρχει δυνατότητα να κλείσουν κανάλια που δεν έχουν πάρει άδεια, δεν μπορεί δηλαδή να πέσει μαύρο.Μετά την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου η Κυβέρνηση είναι έκθετη και θα πρέπει να προχωρήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες καθώς και τη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.
Κι αυτό διότι νομικοί και δικαστές κύκλοι εξαρχής είχαν θέσει εξαρχής ως κεντρικό ζήτημα συνταγματικότητας το θέμα της μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων του ΕΡΣ στον υπουργό Επικράτειας.Μετά από μία πολύμηνη διαδικασία η οποία ξεκίνησει από την κατάθεση 23 αιτήσεως ακύρωσης όλων των τηλεοπτικών σταθμών του νόμου Παππά και των εφαρμοστικών του αποφάσεων το Συμβούλιο της Επικρατείας κατέληξε τελικά στη κρίση πως ο επίμαχος νόμος είναι αντισυνταγματικός και παρά το γεγονός ότι όλες οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων είχαν απορριφθεί.
Οι πρόσφυγες των τηλεοπτικών σταθμών συζητήθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 4 Ιουλίου 2016. Οι νομικοί παραστάτες των τηλεοπτικών σταθμών υποστήριξαν ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου πως αρμόδιο για να προχωρήσει στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είναι μόνο το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Επίσης είχαν επισημαίνει πως ο αριθμός των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών είναι αυθαίρετος, καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση για το πώς κατέληξε η διοίκηση σε αυτό το νούμερο.Επίσης είχαν τονίσει πως η τιμή εκκίνησης που ορίστηκε στα τρία εκατομμύρια ευρώ είναι επίσης αυθαίρετη, αφού δεν προκύπτει ούτε από τις δύο μελέτες που συντάχθηκαν για το ζήτημα, μεταξύ των οποίων αυτή του Πανεπιστημίου της ΦλωρεντίαςΌπως όλα δείχνουν οι αιτίασεις των τηλεοπτικών σταθμών σχετικά με το νόμο Παππά έγιναν αποδέκτες από την πλειοψηφία των συμβούλων επικράτειας. Αντίθετα από την πλευρά των δικηγόρων του ελληνικού Δημοσίου είχε τονιστεί πως το ΕΣΡ είχε πρόβλημα νόμιμης συγκρότησης και πως είχε κριθεί αντισυνταγματική η παράταση της λειτουργίας του. Ωστόσο τα επιχειρήματα τους δεν έπεισαν τη Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικράτειας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο και ακύρωσε τη διεξαχθήσα διαγωνιστική διαδικασία.