Το σύγκαμα στα μπούτια είναι ένα πρόβλημα που κάνει συνήθως την εμφάνιση του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι πολύ ενοχλητικό και δυσάρεστο, ενώ μπορεί να σας κάνει να νιώθετε άβολα με την παρουσία άλλων ανθρώπων.

Προκαλείται από την τριβή που δημιουργείται στο δέρμα των μηρών, αλλά και των μπράτσων. Αυτή η τριβή προκαλεί ερεθισμό, πόνο και κοκκινίλα ή οποία μετατρέπεται στην συνέχεια σε μαυρίλα ανάμεσα στα μπούτια και στα μπράτσα.

Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση του συγκάματος μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη έκταση του προβλήματος και σε δερματικές λοιμώξεις. Γι’ αυτό μην αμελείτε το σύγκαμα στα μπούτια ή τα μπράτσα σας. Αντιμετωπίστε το άμεσα και αν χρειαστεί με την βοήθεια ενός ειδικού.

Το δερματικό πρόβλημα του συγκάματος εμφανίζεται κυρίως σε αθλητές, υπέρβαρους ανθρώπους, αλλά και αν φοράτε φούστες ή σορτσάκια σε πολύ ζεστό και με υγρασία καιρό.

Ποιοι είναι οι λόγοι που προκαλείται το σύγκαμα στα μπούτια;

1. Λάθος επιλογή ρούχων

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που δημιουργείται το σύγκαμα στα μπούτια είναι η λάθος επιλογή ρούχων. Αν αθλείστε πολύ, έχετε παραπάνω κιλά ή απλά αφήνετε τα μπούτια σας ακάλυπτα να τρίβονται μεταξύ τους μπορείτε να προκαλέσετε ερεθισμό και εν συνεχεία σύγκαμα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και φορώντας συνθετικά ή πολύ σκληρής ύφανσης ρούχα κατά τις θερμές μέρες του χρόνου.

2. Περιττό βάρος

Η ύπαρξη λίπους στο σώμα, αυξάνει το μέγεθος των μπουτιών σας και τα κάνει να τρίβονται πιο εύκολα μεταξύ τους. Αυτή η τριβή είναι και ο λόγος που προκαλείται το σύγκαμα στα μπούτια. Φροντίστε λοιπόν να αποφεύγετε αυτήν την τριβή και βέβαια να μειώσετε το σωματικό σας βάρος.

3. Ιδρώτας

Η έντονη άσκηση κάνει το σώμα να ιδρώνει. Πιο συγκεκριμένα, ο ιδρώτας περιέχει αλάτι, το οποίο παγιδεύεται σε περιοχές όμως τα μπούτια και προκαλεί ερεθισμό του δέρματος και εν συνεχεία μπορεί να οδηγήσει σε σύγκαμα, καθώς το δέρμα τρίβεται μεταξύ του ή έρχεται σε άμεση επαφή με το ιδρωμένο ρούχο.
Πως αντιμετωπίζεται το σύγκαμα στα μπούτια;

1. Καθαρίστε την προβληματική περιοχή

Η ύπαρξη βρωμιάς και ιδρώτα επιδεινώνει το πρόβλημα, γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίζετε να καθαρίζετε καλά την περιοχή. Για την απομάκρυνση των ρύπων μην χρησιμοποιήσετε πάρα πολύ ζεστό νερό και μην τρίψετε έντονα την περιοχή. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα. Πάρτε ένα ήπιο και κατά προτίμηση άοσμο σαπούνι (τα οποία συνήθως στερούνται από πολλά χημικά συστατικά που ερεθίζουν περισσότερο το δέρμα) και πλύντε την περιοχή.

2. Λίπανση της παθούσας περιοχής

Μετά το καθάρισμα θα πρέπει να λιπάνετε την περιοχή με κρέμα, βαζελίνη ή κάποιο έλαιο σώματος. Ιδανική επιλογή είναι το έλαιο μασάζ που απορροφάται γρήγορα από την επιδερμίδα. Δώστε βάση όμως στο να επιλέξετε ένα έλαιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλές συνεχόμενες μέρες και το οποίο δεν θα περιέχει αρωματικές και χρωστικές ουσίες.

3. Τι πρέπει να αποφύγετε

Προκειμένου να αντιμετωπίσετε το σύγκαμα στα μπούτια θα πρέπει μέχρι να επουλωθεί πλήρως η επιδερμίδα σας να αποφύγετε τις έντονες δραστηριότητες. Όπως επίσης να φοράτε ρούχα που είναι άνετα. Και οπωσδήποτε μην παραλείπετε την εφαρμογή ενυδατικών – λιπαντικών προϊόντων.

4. Αντιβιοτική κρέμα

Σε περίπτωση που το σύγκαμα στα μπούτια σας έχει μεγάλη έκταση και δεν περνάει εύκολα, καλό θα είναι να επισκεφτείτε κάποιον γιατρό για να το εξετάσει και να σας προτείνει μια λύση. Αυτή μπορεί να είναι και μια αντιβιοτική κρέμα.

5. Σωστά ρούχα

Τα ιδανικά ρούχα για την αποφυγή δημιουργίας τριβής είναι αυτά που έχουν μαλακά υφάσματα, όπως το βαμβάκι. Επίσης, είναι σημαντικό να επιλέγετε το τι θα φορέσετε ανάλογα με την δραστηριότητα που θα ακολουθήσετε. Αν για παράδειγμα αθλείστε, επιλέξτε ρούχα που δεν κολλάνε πάνω σας. Και βέβαια, ποτέ μην αφήνετε τα βρεγμένα και ιδρωμένα ρούχα πάνω σας.

6. Ενυδάτωση

Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό μας και μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στην πρόληψη του συγκάματος. Μην αμελείτε λοιπόν να πίνετε αρκετό νερό και να εφαρμόζετε ενυδατική κρέμα.

7. Αποφύγετε τον ιδρώτα

Η ύπαρξη ιδρώτα μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο ερεθισμό στην πάσχουσα περιοχή. Οπότε αποφύγετε τον ιδρώτα και εφαρμόστε λίγο ταλκ ανάμεσα στα μπούτια σας έτσι ώστε να αποφύγετε την τριβή και να απορροφηθεί η περίσσεια υγρασία.

8. Χάστε βάρος

Σε περίπτωση που το βάρος σας είναι μεγαλύτερο από το κανονικό, είστε πιο επιρρεπείς στο να εμφανιστεί σύγκαμα στα μπούτια σας, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Φροντίστε λοιπόν να χάσετε βάρος και μειώστε την πιθανότητα εμφάνισης αυτού του ενοχλητικού προβλήματος.

Πηγή: beautetinkyriaki.gr
 
Top