Πέντε καλλιτέχνες τιμήθηκαν κι εφέτος με το 30ό Praemium Imperiale, το βραβείο που θεωρείται το Νόμπελ Τεχνών. Ανάμεσα στους βραβευθέντες είναι η Γαλλίδα ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ.
Με 50 και πλέον χρόνια καριέρας, η σταρ του γαλλικού κινηματογράφου είναι μία από τις σημαντικότερες ηθοποιούς, η οποία ταυτίστηκε με τα έργα του Ζακ Ντεμί ("Οι Ομπρέλες του Χερβούργου"), του Λουίς Μπουνιουέλ ("Η Ωραία της Ημέρας") και του Φρανσουά Τριφό ("Το Τελευταίο Μετρό").
Πέρα από την Ντενέβ, με το Νόμπελ Τεχνών βραβεύτηκαν άλλοι δύο Γάλλοι καλλιτέχνες, ο ζωγράφος Πιέρ Αλεσίνσκι και ο αρχιτέκτονας Κριστιάν ντε Πορτζαμπάρκ αλλά και ο 77χρονος διευθυντής ορχήστρας, Ιταλός, Ρικάρντο Μούτι και η 85χρονη Γιαπωνέζα Φουτζίκο Νακάγια για τη γλυπτική της.
Το βραβείο, του οποίου οι νικητές ανακοινώθηκαν στο Παρίσι, καθιερώθηκε το 1988 από την Japan Art Association. Ο κάθε νικητής θα λάβει το ποσό των 15 εκατομμυρίων γεν (περίπου 117.000 ευρώ) κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής στις 23 Οκτωβρίου στο Τόκιο παρουσία του πρίγκιπα Χιτάτσι, του μικρότερου αδελφού του αυτοκράτορα Ακιχίτο.
Η υποτροφία για τους νέους καλλιτέχνες, που θεσπίστηκε το 1997, δόθηκε στο "Shakespeare Schools Foundation" στη Βρετανία που οργανώνει από το 2000 το μεγαλύτερο φεστιβάλ νεανικού θεάτρου στον κόσμο.
 
Top