Στον θρυλικό αγώνα που θα λάβει χώρα από 16 έως 19 Μαΐου, η πολυπληθέστερη ομάδα (47 αυτοκίνητα) είναι αυτή της Alfa Romeo, η οποία αποτελείται από επαγγελματίες οδηγούς αγώνων και διεθνώς γνωστούς καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένου του μπασίστα χρυσού παίκτη Guy Berryman, του τραγουδιστή Piero Pelù και του οδηγού αγώνων Derek Hill. 

Μία παρέλαση αστέρων η οποία θα φέρει ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό στην 36η έκδοση του «Mille Miglia», της ιστορικής αναβίωσης του αγώνα αυτοκινήτων την οποία πολλοί άνθρωποι, πολύ σωστά, θεωρούν ότι είναι «το καλύτερο μουσείο ταξιδιού στον κόσμο».

Η Alfa Romeo πρωταγωνιστεί και πάλι πρωταγωνίστρια στην "κλασική εκδήλωση" της Μπρέσια, τόσο σαν χορηγός αυτοκινήτων όσο και σαν «επίσημος φιλοξενούμενος», καθώς αυτή η χρονιά σηματοδοτεί την 90η επέτειο της πρώτης νίκης της στον θρυλικό αγώνα, που έγινε από το 1927 έως το 1957.



Η «αρμάδα» της Μιλανέζικης φίρμας αποτελείται μεταξύ άλλων και από τα τέσσερα σπάνια μοντέλα (6C 1500 SS, 6C 1750 GS, 1900 SS και 1900 Sport Spider) που έχουν διατεθεί από το ιστορικό μουσείο στο Αρέσε (Μιλάνο), τα οποία ανήκουν στην συλλογή του FCA Heritage.

Μαγνήτη των ρομαντικών φίλων του αυτοκινήτου θα αποτελέσει το 1500 Super Sport από το 1928 (με φροντίδα από το Stabilimenti Farina) το οποίο γιορτάζει την 90η επέτειο της αλησμόνητης νίκης του μοντέλου στο Mille Miglia του 1928. Πρόσφατα, το αυτοκίνητο αυτό κέρδισε την ιστορική αναβίωση του Mille Miglia το 2005 και το 2007. Κέρδισε επίσης στο «1000 Millas Sport» στην Αργεντινή, μία επιτυχία που επαναλήφθηκε το 2008. Το 1928 6C 1500 Super Sport είναι εφοδιασμένο με ένα 6κύλινδρο κινητήρα, 1487 cc, ο οποίος αποδίδει μέγιστη ισχύ 76 ίππων στις 4,800 στροφές, φτάνοντας σε τελική ταχύτητα 140 χλμ/ώρα. Μόλις 31 από αυτά τα αυτοκίνητα κατασκευάστηκαν μεταξύ 1928 και 1929.

Το αυτοκίνητο που θα φέρει στον αγώνα τον αριθμό 30, κέρδισε την πρώτη νίκη της μάρκας στο Mille Miglia με τους Giuseppe Campari και Giulio Ramponi το 1928. Το αυτοκίνητο αυτό θα οδηγηθεί στον αγώνα από τον Giovanni Moceri, που είναι σήμερα Italian Grandi Eventi ACI Sport Champion και με νίκες στους μεγαλύτερους ιστορικούς αγώνες της Ιταλίας στο όνομα του, από το Mille Miglia έως το Targa Florio και στο Coppa d'Oro delle Dolomiti.



Στο 2018 Mille Miglia θα τρέξει επίσης η 6C 1750 Gran Sport, το θρυλικό μοντέλο με τους Tazio Nuvolari και Giovanni Battista Guidotti που οδηγήθηκε στην νίκη το 1930. Όπως το επεισόδιο του «προσπεράσματος χωρίς φώτα» που έχει αναδειχθεί σε ένα θρύλο, αυτός ήταν επίσης ο αγώνας που ο Nuvolari πέτυχε το πρωτοφανές επίτευγμα της μέσης ωριαίας ταχύτητας των 100 χλμ/ώρα στο σύνολο του αγώνα. Το αμάξωμα του δημιουργήθηκε από τον Μιλανέζο σχεδιαστή Zagato, και εξακολουθεί να προκαλεί δέος σε όλους εκείνους που είναι αρκετά τυχεροί για να το δουν σήμερα. Στο τιμόνι του θα είναι ο Roberto Giolito, διεθνώς γνωστός σχεδιαστής αυτοκινήτων και σήμερα επικεφαλής του τμήματος FCA Heritage.

Στην ίδια ομάδα και η 1900 Sport Spider του 1954, αλλά και μία 1900 Super Sprint του 1956. Η πρώτη είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο αγωνιστικό spider (που έχει παραχθεί σε μόλις δύο μονάδες) εφοδιασμένο με τον 4κύλινδρο κινητήρα "1900" με δύο εκκεντροφόρους και ξηρό κάρτερ, με ισχύ ενισχυμένη στους 138 ίππους, που του επιτρέπει να φτάσει σε τελική ταχύτητα 220 χλμ/ώρα, χάρη στο μόλις 880 κιλών βάρος του και της εξαιρετικής αεροδυναμικής του. Σχεδιασμένο από τον Bertone, το 1900 Sport Spider διαθέτει κιβώτιο ταχυτήτων 5 σχέσεων και άξονα De Dion πίσω.



Το σπάνιο αυτό αυτοκίνητο θα οδηγηθεί στον αγώνα από μία ομάδα διασημοτήτων του Guy Berryman και του Derek Hill. Ο πρώτος, ένας παγκοσμίου φήμης μουσικός, είναι μπασίστας του British group Coldplay, με πωλήσεις πάνω από 80 εκατομμύρια δίσκους στο όνομα του. Παθιασμένος συλλέκτης κλασικών αυτοκινήτων (πολλά εκ των οποίων Ιταλικά), ο Guy Berryman θα καθίσει πίσω από το τιμόνι της 1900 Sport Spider με τον Derek Hill (επαγγελματία οδηγό αγώνων και γιο του Phil Hill), η νίκη του οποίου στο πρωτάθλημα Formula 1 του 1961 με την Ferrari τον έκανε τον πρώτο Αμερικανό που κέρδισε ποτέ τον τίτλο.

Λάτρης των κλασικών αυτοκινήτων, ο οποίος απολαμβάνει την οδήγηση και στον δρόμο αλλά και σε πίστες αγώνων, ο Derek Hill είναι Master of Ceremonies στο Pebble Beach, το παγκόσμιο κορυφαίο concours d'elegance για κλασικά αυτοκίνητα, έμαθε να οδηγεί σε μία Α.R. GTV που ανήκε στον πατέρα του. Από μία ασυνήθιστη ιστορική συγκυρία, το 1979 ο ίδιος ο Phil Hill υπέγραψε την Alfa Romeo Mille Miglia Sprint Veloce, μία περιορισμένη έκδοση του αυτοκινήτου αφιερωμένου στον θρυλικό αγώνα, κατασκευασμένου ειδικά για την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η επίσημη ιταλική ομάδα ολοκληρώνεται από την 1900 Super Sprint του 1956, ένα κομψό coupé με αμάξωμα Touring σε έκδοση «gran tourism» του 1900, ήταν «το οικογενειακό αυτοκίνητο που κερδίζει αγώνες», όπως ισχυριζόταν το διαφημιστικό σποτ που το έκανε διάσημο την δεκαετία του 1950. Η 1900 SS την δεκαετία του 1950, ήταν το αυτοκίνητο της επιλογής πολλών κυρίων οδηγών, λόγω της εξαιρετικής απόδοσης και αξιοπιστίας του.



Τελευταία αλλά εξίσου σημαντική, η 1955 Giulietta Sprint του Piero Pelù, του διάσημου τραγουδιστή και μουσικού από την Φλωρεντία ο οποίος ήταν το 1980 ένας ιδρυτής του Litfiba, ενός ορόσημου στην ιστορία της Ιταλικής ροκ. Ο Pelù λαμβάνει μέρος στο Mille Miglia σαν καλεσμένος του FCA Heritage. Το αυτοκίνητο του, που έχει ανακατασκευαστεί πρόσφατα με σχολαστικό τρόπο, έχει λάβει το Classiche «Certificate of Origin», το έγγραφο που περιέχει τις προδιαγραφές της παραγωγής του μεμονωμένου αριθμού πλαισίου, όπως περιέχεται στα αρχεία παραγωγής του κατασκευαστή. Ο Ιταλός τραγουδιστής θα έχει συνοδηγό ένα ακόμα αστέρα, τον συνεταίρο του, κορυφαίο διεθνή ενορχηστρωτή, Gianna Fratta.

Νίκος Τσάδαρης

newsbeast.gr
 
Top