Κάθε βδομάδα πηγαίνεις στο ίδιο bar και παραγγέλνεις το ίδιο ποτό. Δε λέω, καλό να υπάρχουν κάποιες σταθερές στη ζωή σου ως θαμώνας, αλλά εκεί έξω υπάρχουν χιλιάδες bartenders που ξημεροβραδιάζονται πίσω από μια μπάρα προκειμένου να βρουν κάτι το διαφορετικό που θα ενθουσιάσει τον επισκέπτη. 

Με αυτό κατά νου, καταλήγουμε στις 5 τάσεις που πιστεύουμε πως θα κυριαρχήσουν στον χώρο του bar και πιο συγκεκριμένα σε αυτόν των cocktails το 2018.

Νέο-Tiki κουλτούρα

Ένα από τα ελάχιστα καλά που έχουν προσφέρει οι hipsters σε αυτόν τον πλανήτη είναι η αναγέννηση των tiki ποτών. Ξέρεις, οι τύποι που τους αρέσει να σκαλίζουν και να προσαρμόζουν στο παρόν κάτι που υπήρξε πρωτοποριακό στο παρελθόν, έκαναν κάτι αντίστοιχο και στο κομμάτι του ποτού. Κλασικά cocktails με νέα ρούμια συνδυάζονται και το αποτέλεσμα είναι άκρως ενδιαφέρον.

Εγχύσεις και ζυμώσεις

Ξέρω, έχεις άγνωστες λέξεις, αλλά οι μαέστροι των cocktails αποφάσισαν να μοιάσουν με πραγματικούς επιστήμονες στα μάτια των κοινών θνητών aka των θαμώνων των bar τους. Τα infused και fermented spirits είναι κάτι που μοιάζει προς το παρόν εντελώς άγνωστο στο ευρύ κοινό, όμως είναι το αποτέλεσμα των ενεργειών μερικών εκ των πιο ταλαντούχων ανθρώπων του χώρου να δώσουν μεγαλύτερο βάθος και περισσότερες εντάσεις στα ποτά που φτιάχνουν. Το μόνο πρόβλημα εδώ είναι να γίνονται σωστά όλες οι διαδικασίες, καθώς το εγχείρημα μπορεί να στεφθεί από πλήρη αποτυχία μέχρι και να γίνει επικίνδυνο.

Ποτά με φρέσκα λαχανικά

Ήδη υπάρχει μια γενικότερη στροφή στην εύρεση πιο υγιεινών εναλλακτικών όσον αφορά και τον κόσμο του ποτού και τα λαχανικά είναι ένα από τα νέα «παιχνιδάκια» των bartenders. Καρότα, παντζάρια και πλήθος άλλων έρχονται να προστεθούν σε πιο «κλασικά» λαχανικά που ήδη είχαν εισχωρήσει στη βιομηχανία του ποτού, μαζί ακόμη και με πόσιμες εκδοχές οσπρίων, και να συνδυαστούν με gin, βότκα, τεκίλα και άλλα.

Το πιο περιζήτητο μπαχαρικό

Ο κουρκουμάς υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια και από ότι φαίνεται ήρθε η σειρά του να κερδίσει μια θέση και στον θαυμαστό κόσμο των cocktails. To χρυσοκίτρινο μπαχαρικό με την πικάντικη γεύση, πέρα από τις απαραίτητες spicy νότες που προσδίδει σε ένα ποτό, έχει και αντιφλεγμονώδη δράση.

Sustainable cocktails

Η oλοένα και πιο αγαπητή τάση στα cocktail bars του εξωτερικού, υιοθετείται δειλά δειλά και στη χώρα μας και αφορά τη συνήθεια της (κατά κάποιο τρόπο) ανακύκλωσης. Τίποτα -ή μάλλον σχεδόν τίποτα- δεν πετιέται: Για παράδειγμα η φλούδα ενός πορτοκαλιού που μπορεί να έχει στυφτεί, μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί σαν γαρνιτούρα για ένα άλλο ποτό.

 
Top