Μπλεγμένη η Sofia Vergara: Τη μηνύουν τα έμβρυά της!
Υπόθεση που μπορεί να αποδειχθεί πολύ σοβαρή για τα παγκόσμια δικαστικά δεδομένα θα μπορούσε να αποδειχθεί η μήνυση που κατατέθηκε εναντίον της Sofia Vergara, στην οποία αναφέρονται ως ενάγουσες τα κατεψυγμένα έμβρυά της «Emma» και «Isabell»!
Η δικαστική διαμάχη με τον πρώην σύντροφο και αρραβωνιαστικό της Sofia Vergara, Nick Loeb, μόλις πήρε μία επικίνδυνη «ηθική» στροφή. Η ηθοποιός είχε καταφύγει στην μέθοδο της in vitro γονιμοποίησης, στην προσπάθεια της να αποκτήσει παιδιά το 2013. Με την επιλεγμένη μέθοδο δημιουργήθηκαν τελικά 5 έμβρυα, τα οποία καταψύχθηκαν για μελλοντική προσπάθεια.
Ο χωρισμός του ζευγαριού το 2014, έφερε στην επιφάνεια την σοβαρή διάσταση απόψεων που τους χώριζε σχετικά με το θέμα της «κηδεμονίας» των εμβρύων. Η ηθοποιός είχε εκφράσει την επιθυμία μετά τον χωρισμό τους, να διατηρήσει επ’ αόριστον κατεψυγμένα τα έμβρυα, ενώ ο πρώην αρραβωνιαστικός της ήθελε να τα χρησιμοποιήσει για να αποκτήσει 2 ακόμα παιδιά.
Σύμφωνα με μήνυση που κατατέθηκε προς την Vergara σε δικαστήριο της Λουιζιάνα, τα έμβρυα που φέρουν τα ονόματα «Emma» και «Isabell», αναφέρονται ως ενάγουσες στην υπόθεση, με την αιτιολογία του «δικαιώματος στη ζωή». Νομικές πηγές αναφέρουν, πως με το να μην γεννιούνται, στερούνται των δικαιωμάτων τους σε καταπίστευμα που έχει δημιουργηθεί για αυτές στην πολιτεία της Λουιζιάνα.
Αναφέρεται επίσης, πως η επιμέλεια των εμβρύων πρέπει να παραχωρηθεί στον Nick Loeb, για να μπορέσουν «να ζήσουν και να λάβουν το καταπίστευμά τους». Η διαμάχη τους ξεκίνησε όταν μετά από μία σειρά αποτυχημένων προσπαθειών για εγκυμοσύνη, απέμειναν μόνο τα δύο από τα 5 αρχικά έμβρυα.
Σύμφωνα με πηγές, εκείνη την εποχή ο Nick Loeb είχε πει στην Vergara πως δεν μπορούν να κρατάνε 4 ζωές καταψυγμένες για πάντα ή να τις σκοτώσουν γιατί θα πάνε στην κόλαση. Μετά τον χωρισμό τους η ηθοποιός δήλωνε:
 «Ένα παιδί χρειάζεται μία μητέρα και μία σχέση αγάπης με γονείς που τα πάνε καλά μεταξύ τους…Τα παιδιά χρειάζονται γονείς. Δεν θα ήθελα να φέρω παιδιά σε έναν κόσμο που όλα είναι εξ αρχής λάθος γι’ αυτά. Θα ήταν πολύ εγωιστικό».
Ο Loeb είχε απαντήσει σχετικά, με άρθρο του στους New York Times τον Απρίλιο του 2015, λέγοντας :
   «Μία γυναίκα έχει το δικαίωμα να φέρει σε πέρας μία εγκυμοσύνη, ακόμα και αν ένας άνδρας διαφωνεί. Δεν θα έπρεπε ένας άνδρας που προτίθεται να αναλάβει όλες τις υποχρεώσεις να έχει εξίσου το δικαίωμα να φέρει σε πέρας τα έμβρυα του ακόμα και αν η γυναίκα διαφωνεί;»
 Στο ίδιο άρθρο ανέφερε πως είναι διατεθειμένος να πληρώνει όλα τα έξοδα και να μεγαλώσει τα δύο παιδιά μόνος του, αλλά η Vergara αρνιόταν. Αν η υπόθεση προχωρήσει, οι πιθανότητες να μετατραπεί σε μία κολοσσιαία δικαστική διαμάχη με την παρεμβολή οργανώσεων που υποστηρίζουν το δικαίωμα στην ζωή των αγέννητων παιδιών και στο δικαίωμα της επιλογής, είναι μεγάλες.
Τα ερωτήματα ηθικής που προκύπτουν και από τις δύο πλευρές δεν είναι εύκολο να απαντηθούν με νομικούς όρους, αφού και οι δύο πλευρές έχουν ίσα δικαιώματα στην ζωή ή την επιλογή της διατήρησης ή παύσης. Οι εξελίξεις ωστόσο μπορεί να προλάβουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων για άλλη μία φορά.
Κλινικές τεχνητής γονιμοποίησης μπορεί θορυβημένες από την πιθανότητα να βρεθούν ανάμεσα σε ανάλογες δικαστικές διαμάχες, μπορεί να προβούν στην σύνταξη συμφωνητικών με τους πελάτες τους με τα οποία θα τους δεσμεύουν προκαταβολικά για τις μελλοντικές αποφάσεις σε περίπτωση περισσότερων από 1 γονιμοποιημένα ωάρια και ίσως αυτό να είναι ένας τρόπος να μπει ένα φρένο, μέχρι η ηθική των νόμων να αποφασίσει για τους κανόνες της βιοηθικής.
 
Top