Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ανέπτυξαν μια μπαταρία που θα μπορούσε να λειτουργεί χωρίς να φθείρεται για περίπου 400 χρόνια. Μάλιστα, η εφεύρεση τους προέκυψε σχεδόν τυχαία.

Αναλυτικότερα, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να βελτιώσουν τη σχεδίαση των “νανοκαλωδίων” που αξιοποιούνται στις συμβατικές επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, αξιοποιώντας χρυσό για την κατασκευή τους και ενσωματώνοντάς τα σε ένα ειδικό ηλεκτρολυτικό τζελ.
Αυτό που παρατήρησε όμως η φοιτήτρια Mya Le Thai, είναι ότι η δημιουργία της ομάδας κατάφερε να αντέξει περίπου 200.000 κύκλους φόρτισης μέσα σε διάστημα ενός μήνα, χωρίς να παρουσιάζει ενδείξεις φθοράς. Μια τέτοια μπαταρία θα μπορούσε να τροφοδοτεί ένα laptop ή smartphone για εκατοντάδες χρόνια

“Είναι τρελό. Αυτού του τύπου οι μπαταρίες χάνουν σημαντικά σε απόδοση μετά από μόλις 5.000 ή 6.000 κύκλους φόρτισης", δήλωσε ο Reginald Penner, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Φυσικά, η έρευνα θα συνεχιστεί, αλλά μάλλον θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να καταλήξει στην αγορά μια εμπορική υλοποίηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

πηγη economy365
 
Top